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Community College District

REQUEST FOR QUALIFICATIONS (RFQ) #2122-317
CEQA CONSULTING SERVICES

Addendum #2
Issued: March 11, 2022

The following changes, additions, deletions, or corrections shall become part of the above-
mentioned RFP:
A. The following are responses to questions received:

1. Question: On page 6, Section 2.4-Deadlines: In the first sentence, is the reference to “cost
estimating consulting services” an error and perhaps instead should read “CEQA
consulting services?” If not, please explain what you're looking for here?

Answer: The reference to “cost estimating” is an error and should read “CEQA consulting
services”.

2. Question: On page 13, second page of Exhibit A:
o For the first 2 rows of text under Personnel: Can you please clarify what is meant by
“Total Number of Personnel” vs. “Total Number of Consultants™

Answer: Personnel refers to in-house employees while consultants refers to sub-
consultants. Please see attached for a revised Exhibit A.

e For the next block of info under that: Which personnel you would like to be listed as
“Consultants?” As the prime Consultant, should this be our key staff?

Answer: Please see attached for a revised Exhibit A.

e Finally, in the next/final block of info there: We assume this block should be our
subconsultants’ firm names/info. And since they are to complete this form, too, in
their form, would they fill in only the Subconsultant block again—basically a repeat of
what we show for them in our form? If not, please explain.

Answer: Sub-Consultants should complete form A, including the “Key Personnel” Block.
The “Sub-Consultant” block can be left blank.

3. Question: On page 7, Section 3.7-Contract, it reads: “Consultants will be required to
substantially accept the form of Agreement, including the indemnification provisions
therein. PLEASE NOTE: The District will not consider any substantive changes to the
form of Agreement. A draft Agreement will be issued via addenda at a later date.
Consultants shall review the draft District agreement, and provide any comments or
objections to the Agreement in its Response.” Can you please let us know when to
expect the Draft Agreement? We need to get this to our Contracts director for review as
soon as possible. Thank you.
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Answer: The District anticipates releasing the addendum by the end of March 2022.

4. Question: Who are the incumbent firm(s) currently under the District's on-call CEQA
contract?

Answer: The District has (7) prequalified consultants and the on-call firm under contract is
LSA, Inc.

5. Question: How many firms does the District intend to select as part of this RFQ?

Answer: The number of firms to be prequalified to provide CEQA services for future
projects/RFPs is at the District’s discretion.

6. Question: Can you provide an idea of the scale and magnitude of assignments expected
under this on-call? Are there any specific improvements in mind?

Answer: This is not an on-call RFQ. Future RFPs for specific projects will be released to
prequalified CEQA firms selected through the current RFQ.

7. Question: Needed sub-consultant specialists as required for any project, including but not
limited to traffic studies/engineering, biological resources, cultural resources,
hazard assessments, mapping, easements and other documents as may be
required, including construction phase monitoring and reporting. The District may
also choose to retain its own consultants for technical studies such as traffic and cultural
studies, if desired."

The RFQ on page 7 mentions:

Please include qualifications for Hydrology and Water Quality, Noise and
Transportation and Traffic and any other license/qualifications relating to this RFQ, if
applicable.

3.5 Sub-Consultants

Identify any Sub-Consultants, if any that are likely to be used by your Firm in
carrying out Services for the District. You can list multiple firms if needed per
category (i.e. traffic engineering, specialty consultants, other.) For each sub-
consultant Firm, please list names, California license or registration numbers (if
applicable), contact person(s), business addresses, phone numbers, fax numbers, e-mail
addresses, date established, and time associated with Firm. Please complete Exhibit A —
Firm Information Form and Exhibit B — Firm Information Questionnaire for Sub-
Consultants. Provide team member resumes for each team member.

Their is conflicting statements between the Scope of Services, and the Response Format
concerning the type of technical studies/sub-consultants required for this on-call.

What technical studies/sub-consultants will the Facilities Department be providing for
CEQA documents? What sub-consultants are already retained?

Answer: RFQ #2122-317 is not for a specific project therefore the District has not retained
any sub-consultants yet. The District is looking for a list of any sub-consultants and/or in-
house specialists that can be provided by the firm for future projects. List all areas of
services provided by the firm or sub-consultants.
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What technical studies/sub-consultants services do we need to provide to the Facilities
Department?

Answer: It is at the Firm’s discretion which sub-consultant it deems necessary for any
future projects (RFP) requiring professional CEQA services.

If specific sub-consultants are not included in this on-call, can we add them at a later
date, if they are required for a specific project?

Answer: During the RFP process, the firm has the opportunity to add sub-consultants
once the scope of work is further refined by the District.

8. Question: Section 3.4, Key Personnel/Team Members: Is this requesting details for ALL
contracts held within the last 8 years or just those related to Community College
Districts? If all, can this be limited to environmental-related contracts instead of firm-
wide?

Answer: Provide all CEQA “environmental” contracts held within the last 8 years.

9. Question: Section 3.6, Billing Rates: Can billing rates be presented as ranges by
classification/category or do you require specific rates by person? Will any future
adjustment of rates be allowed or should these be good for duration of contract?

Answer: Provide a specific amount without a range for each classification/category. No
future adjustments to rates for the duration of the contract.

10. Question: Section 3.6, Billing Rates: Because estimates of typical fees are highly
variable based on the actual project, location, level of complexity, etc., can we provide a
rough order of magnitude or typical ranges for fee estimates?

Answer: Yes, a ROM or a typical range may be provided for standardized components of
service, such as Notice of Exemption, Negative Declaration, or Mitigated Negative
Declarations. Consultants’ Hourly rates shall be one all-inclusive rate.

11. Question: Section 5.1, Under Firm Approach & Methodology (fifth bullet): The
terminology “construction management/project management planning services" doesn’t
seem to apply to this RFQ. Please confirm.

Answer: The reference to “construction management/project management planning
services” is an error and should read CEQA consulting services.

12. Question: Exhibit A, second page, Personnel: Is Rancho Santiago CCD requesting the
number of personnel at the prime proposer’s firm or the number of proposed personnel
for this project?

Answer: See question 2.

13. Question: Exhibit A, second page, Personnel: Is “total number of consultants” referring to
the total number of subconsultants included in the proposal?

Answer: See question 2.

14. Question: Exhibit A, second page: Is Rancho Santiago CCD requesting the name,
education and experience of each team member included in the proposal?

Answer: Yes, that is correct. The District requires a comprehensive list.
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15. Question: RFQ, Page 11 of 24, Section 6: The RFQ states that DVBE documentation
(Exhibit G) is not required to be included in this submittal; however, it goes on to state
that such documentation will be required if a pre-qualified consultant is chosen to
provide services as a result of a future RFP process. As such, please clarify whether or
not consultants are allowed to add DVBE firms to their team after they have been pre-
qualified for this contract in order to meet future DVBE goals.

Answer: Yes, Consultants can add DVBE firms and submit the DVBE documentation as
part of the contract award following a Request for Proposal (RFP).

16. Question: RFQ, Page 10 of 24, 8th bullet: Are consultants required to provide
Confidential Financial Information for this submittal? If so, what information is required?

Answer: No confidential financial information is requested as part of this RFQ.

17. Question: Section 3.3-Firm Experience asks us to “provide a list of all contracts held
within the last eight (8) years...”

Is the District looking for a comprehensive list of all company contracts held for the past
8 years or only projects completed for the RSCCD within the past 8 years?

Answer: See question 8.

18. Question: With regard to Section 3.6-Billing Rates, are the rates we submit with our SOQ
package frozen for the duration of the contract or are we allowed to include an
escalation clause for future potential rate increases?

Answer: Submit an all-inclusive rate for each classification and category of work. This
rate shall not change for a period of five years from the date of pre-qualification
approval.

19. Question: If the billing rates submitted with the SOQ are fixed for the duration of the
contract, would rate “ranges” by job classification be acceptable?

Answer: See question 18.

Attachment: Revised Exhibit A — Firm Information

End of Addendum 2
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Exhibit A — Firm Information Form

Background

Firm Name Address

Yr Est. Phone FAX E-Mail

Principals/Officers to Contact:

Primary Contact Title Phone E-Mail
Secondary Contact Title Phone E-Mail
Is the firm authorized to do business in CA? |:| Yes |:| No

If Yes, on what basis? |:| CA Corp |:| CA Business License |:| Other:

Any former address or parent company? |:| Yes I:l No

If Yes, please specify:

Type of Firm: |:| Sole Owner I:| Partnership |:| Corporation
|:| Joint Venture |:| Other:

DVBE Participant? [ ] Yes [ | No

Veteran Owned Business? [ ] Yes [ ] No

Experience

Professional Service Fees (indicate index number corresponding to fees received in each noted year):

[ ]2017 Index numbers for Professional Services Fees:

1, Less than $50,000 5. $500,000-$1M
|: 2018 2. $50,000-$100,000 6.  $1M-$2M

3. $100,000-$250,000 7.  $2M-$5M
|:| 2019 4 $250,000-$500,000 8 Greater than $5M

[ ]2020
[ ] 2021

RFQ #2122-317 CEQA CONSULTING Services
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Total Number of Years of Service

Community College

Personnel

Total # of Personnel:

Total # of Sub-Consultants:

Level of Education/

Years of Experience

Name of Proposed Key Personnel Degree Obtained Similar oty
Work Work
1
2
3

Sub-Consultants (/f applicable)

Name of Proposed Sub-Consultant *

Area of Service and

Years of Experience

H imi Community
License # Similar Collogs
Work Work
1
2
3

* Use multiple pages if necessary - The District request a comprehensive list

RFQ #2122-317 CEQA CONSULTING Services
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